COVID-19 Információk – Vakcinációval kapcsolatban – SZAKMA SZÁMÁRA (háziorvosoknak, neurológusoknak)

Vakcinációval kapcsolatos hivatalos állásfoglalás frissítése 2021.02.24-i dátummal felkerült a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (továbbiakban MANIT) hivatalos honlapjára.

Link:
http://neuroimmun.hu/doc/MANIT_utmutatas_COVID19_vakcinacio_2021_02_24.pdf

E szerint, változatlan formában kiemeltük az útmutatásból a GBS/CIDP kórképre vonatkozó információkat: 

“Guillain-Barré Szindróma (GBS) és Krónikus Inflammatorikus Demielinizációs Polineuropátia (CIDP)
A vakcinák beadását követően kialakult GBS-től való félelmet az influenza vakcinációval kapcsolatos
adatokra alapozzák. 1976/1977-ben a sertésinfluenza elleni védőoltás során 100,000 vakcinát kapó
személy közül egynél alakult ki GBS. Az influenza elleni védőoltást kapott 1,000,000 személy közül csak
egynél észleltek GBS-t, ami csak minimálisan haladta meg a GBS előfordulásának természetes
gyakoriságát.

Jelenlegi tudásunk szerint nincs adat arra vonatkozóan, hogy a fent részletezett vakcinák károsak lennének, vagy bármilyen szempontból fokozott kockázatot jelentenének a korábban GBS-en átesett, vagy aktuálisan CIDP-ben szenvedő betegek esetében.
Nem jelentettek ezidáig a COVID-19 mRNS vakcina beadását követően kialakult GBS esetet. Izraelben tizenhárom arcideg-bénulás kialakulását dokumentálták a Pfizer-Biontech vakcina első dózisának beadását követően 28 órán belül, de ez ritka szövődménynek számított az oltottak számának esetéhez viszonyítva.

A legújabb tanulmányok szerint a COVID-19 fertőzés sem jár fokozott GBS kockázattal, egy NagyBritanniában végzett epidemiológiai tanulmány szerint 2020 első félévében nem fordult elő több GBS eset, mint 2016-2019 között.
Tömeges vakcináció során elkerülhetetlen szórványos GBS előfordulása, de a szakértők hangsúlyozzák, hogy az általános oltási programot emiatt nem szabad felfüggeszteni.
A CIDP miatt alkalmazott PLEX és/vagy IVIG kezelést lehetőség szerint figyelembe kell venni a védőoltás beadásának időzítésekor és fordítva, a védőoltás beadását követően, a hatás kialakulásáig a PLEX kezelést lehetőség szerint kerülni kell és az IVIG-et preferálni. A Sinopharm vakcina esetében az alkalmazási útmutató szerint immunglobulin-kezelést követően vakcináció az immunológiai hatásosság megváltozásának elkerülése érdekében a kezelés után több mint 1 hónap elteltével
végezhető.

Kiemelten fontos, hogy az immunmoduláló (IVIG, PLEX), vagy immunszuppresszív kezelésben részesülő (szteroid) betegek esetében a védőoltás beadásáról, annak időzítéséről személyre szabott döntés szülessen a beteget gondozó kezelőorvos bevonásával. Ennek az üzenetnek a továbbítását kérjük a betegtársaságoktól is.

A javaslat a MANIT elnökségének és dr. Kulcsár Andrea oltás szakértő jóváhagyásával készült 2021 januárjában. Az anyag rendszeres frissítését tervezzük a felmerülő új tudományos adatok függvényében.”