GBS/CIDP betegek neuroimmunológiai gondozásának jelentősége és legfontosabb feladata

A GBS/CIDP autoimmun kórképben szenvedő betegek neurológiai gondozásának jelentősége  és legfontosabb feladatai

Forrás: “A szisztémás autoimmun kórképben szenvedő betegek differenciált egészségnevelésének módszertana, terápiás betegoktatás szerepe a team munkában” – című szakdolgozat, melynek készítési éve 2019, írója Bóna Tímea, lektora Gráf Rózsa egyetemi tanár és Dr. Goda Vera főorvos asszony

 

A GBS/CIDP autoimmun betegek gondozása neurológiai centrumokban történik, ahol kellő szakmai ismerettel rendelkező neurológus és immunológus orvosok látják el, a betegek rendszeres, egy életen át tartó gondozását, kezelésének irányítását.

A GBS/CIDP autoimmun betegségek, eltérő természetrajzot mutatnak, vagyis az egyes betegségcsoporton belül, a különböző betegek konkrét betegségének lefolyása is eltérő sajátossággal bír. A GBS/CIDP autoimmun betegségek lefolyása igen nagy eltéréseket mutathat, eltérő idegrendszeri érintettséggel, eltérő súlyossági fokozatot képez (súlyos, mérsékelten súlyos, enyhe). Így van GBS/CIDP-s beteg, akit egy évben félévente, van, akit havonta vissza kell ellenőrzésre rendelni.

A CIDP betegség szeszélyessége megnyilvánulhat abban is, hogy az egyik évben a félévente ellenőrzésre hívott betegek, a másik évben esetleg, már havonta kell, hogy a neurológiai gondozáson megjelenjen, vagyis a beteg aktuális állapota határozza meg, hogy milyen gyakorisággal jelenjen meg a gondozáson.

A gondozási tevékenység legfontosabb feladatai:

  •  A GBS/CIDP betegség diagnózisának felállításakor, a beteget fel kell világosítanunk betegségéről, annak természetéről, hogy az életvitelét ennek megfelelően alakíthassa.
  • Fontos, hogy a beteg felvilágosítását szakember végezze, aki ismeri a betegség komplikációit, kimenetelének sokszor kiszámíthatatlan voltát.
  • Keresni kell a betegség tüneteit, annak aktivitására utaló eltéréséket
  • Monitorizálni kell az életfontos szervek működését, keresve azok érintettségét, illetve követni azok károsodásának mértékét (vérnyomásmérés, pulzusvizsgálat, szív és tüdő auszkultációja minden alkalommal, EKG, légzésfunkciós és diffúziós kapacitás vizsgálat, vérkép ellenőrzése)
  • A beállított, egyénre szabott immunszupresszív terápia (ISU), gyógyszeres kezelés hatékonyságának követése, szükség esetén terápiamódosítás.
  • Ügyelni kell a betegség szövődményeire (anaemia, thrombopenia, thrombosis, hypertonia, osteoporosis), a kísérő betegségekre, az alapbetegség miatt adott gyógyszerek mellékhatásaira (vérkép kéthetente, vese- és májfunkciók 1-2 havonta)
  • Infekciók időben történő kezelése, a szervezetben található gócok szanálása, illetve a szekunder tumorok kellő időben történő felfedezése és kezelése.
  • Megfelelő módon, időben el kell hárítani az akut szituációkat és a betegség fellángolását.
  • Egészségnevelési tanácsadás alkalmazása (helyes életmód, prevenciós technikák elsajátítása)
  • Pszichés vezetés alkalmazása, a beteg együttműködésének megnyerése, hiszen a GBS/CIDP autoimmun betegek gondozása közös feladat, melyben mind a betegnek, mind az öt kezelő neurológusnak (neuroimmunológusnak), illetve valamennyi segítő szakembernek, megfelelő részt kell vállalnia, szoros együttműködésben.