Covid-19

COVID-19 – Információk II. – FRISSÍTÉS – BETEGEKNEK

Időközben érkezett (2021.03.04.) a Magyar Neuroimmunológiai Társaságtól (továbbiakban: MANIT) az alábbi állásfoglalás a betegek számára, melyet – ahogyan eddig is, ezután is – változatlan formában teszünk közzé oldalunkon.

 

„A COVID-19 megelőzését szolgáló vakcina alkalmazása a korábban Guillain-Barré szindrómán (GBS) átesett, és a CIDP betegséggel élő személyeknél – a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) útmutatása – 2021. 01. 11.

 

Aktualizálva: 2021.03.01.

 

A legújabb tanulmányok szerint maga a COVID-19 fertőzés sem jár fokozott GBS kockázattal, egy Nagy-Britanniában elvégzett precíz epidemiológiai tanulmány szerint 2020. első félévében nem fordult elő több GBS eset, mint 2016-2019 között. Tömeges vakcináció során elkerülhetetlen szórványos GBS előfordulása, de szakértők hangsúlyozzák, hogy az általános oltási programot emiatt nem szabad felfüggeszteni.

 

Bizonyos krónikus betegségek esetén a súlyos COVID-19 fertőzés kialakulásának emelkedett a kockázata. A COVID-19 fertőzés elkerülésének legbiztonságosabb és legköltséghatékonyabb módszere a vakcináció. A COVID-19 vakcina beadása így kiemelt jelentőségű a krónikus betegek számára is.

 

Magyarországon jelenleg öt vakcina használata engedélyezett:

  • Comirnaty (Pfizer-BioNTech): mRNS vakcina, forgalomba hozatalát a European Medicines Agency (EMA) engedélyezte. Első adagját követően 21 nappal kell beadni a második oltást, a védettség a második oltás után 7 nappal várható. A WHO ajánlása alapján a 2. adag beadásának ideje akár 42 napig is kitolható. Magyarországon a 2. adag beadásának idejét 35 napra tolják ki.
  • Covid-19 Vakcina Moderna: mRNS vakcina, forgalomba hozatalát az EMA engedélyezte. Első adagját követően négy héttel kell beadni a második oltást. A védettség kialakulása a második oltás után 7 nappal várható
  • COVID-19 Vakcina AstraZeneca: virális vektorvakcina, forgalomba hozatalát az EMA engedélyezte. Két injekcióból áll, 28-84 nap különbséggel beadva.
  • Sputnik V (Gam-COVID-VAC) (Oroszország): virális vektorvakcina; EMA engedélye nincs, forgalomba hozatalát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte, ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt adott ki rá. Két injekcióból áll, 21-28 nap különbséggel beadva.
  • Sinopharm vakcina (Kína): inaktivált vírust tartalmaz; EMA engedélye nincs, forgalomba hozatalát az OGYÉI engedélyezte, az oltóanyag alkalmazásához iránymutatást adó leírást bocsátott ki. Két injekcióból áll, 21-28 nap különbséggel beadva.

 

Ezen vakcinák közül a Sputnik V oltóanyag használata az alkalmazási előírás szerint autoimmun betegeknél ellenjavallt.

 

A fennmaradó négy vakcina – a hatásmechanizmus és a rendelkezésre álló vizsgálati eredmények alapján – bizonyos megfontolásokat figyelembe véve adható neuroimmunológiai betegeknek:

  • mRNS alapú COVID-19 vakcinák (Pfizer, Moderna):

GBS-n átesett és a krónikus gyulladásos demielinizációs neuropátiával (CIDP) élő betegek egyaránt kaphatják, kivéve, ha súlyos allergiás reakció (anafilaxia) szerepel a kórtörténetükben a vakcina valamely alkotórészével szemben. Nem jelentettek ez idáig a Pfizer vakcina beadását követően kialakult Guillain-Barré szindróma esetet.

  • COVID-19 Vakcina AstraZeneca:

A vakcina alkalmazása az OGYÉI alkalmazási előírása szerint stabil autoimmun betegségben nem ellenjavallt. Az Egyesült Királyságban minden rizikócsoportba tartozó krónikus betegségben, neuroimmunológiai betegségben is javasolt.

  • Sinopharm (Kína):

Az OGYÉI alkalmazási iránymutatója szerint a vakcina alkalmazása stabil állapotú neuroimmunológiai betegségben nem ellenjavallt. Alkalmazása szigorúan tilos abban az esetben, ha a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban vagy krónikus betegség akut fellángolása esetén.

 

Az immunszuppresszív (ide tartozik a szteroid-kezelés, kiemelt jelentősséggel a rituximab-kezelés) vagy IVIG kezelésben részesülő betegek esetében nagyon fontos, hogy a védőoltás beadásának időzítéséről személyre szabott döntés szülessen a beteget gondozó kezelőorvos bevonásával!

 

Az oltások ellenére fontos az általános a fertőzést megelőzését szolgáló szabályok betartása (szociális távolságtartás, maszk viselés, kézmosás, fertőtlenítés).

 

Azt is fontos tudnunk, hogy a védőoltást követően, a megbetegedés elleni védettség kialakulása ellenére, a tünetmentes fertőződés, és így a betegség továbbadásának a lehetősége nem zárható ki, ezért a védekezésre vonatkozó hatósági szabályokat az oltást követően is be kell tartani!

 

Bármilyen egyéb kérdés, bizonytalanság esetén keressék gondozó neurológusukat, aki szükség esetén fel tudja venni a kapcsolatot oltási szakemberrel!

 

Összefoglalva, legfontosabb ajánlásként megállapítható, hogy a járványügyi szabályok betartása mellett a vakcináció az egyetlen lehetséges mód a  súlyos COVID fertőzés és szövődményeinek megelőzésére. Az immunizáció  egyes betegeknél személyre szabottan, kezelőorvosukkal történt megbeszélés alapján kell történjen.

 

Az útmutató a későbbiekben, új eredmények, engedélyezett új vakcinák függvényében változhat, az adatokat a MANIT szükség szerint frissíteni fogja.

 

Az útmutatót dr. Kulcsár Andrea, a Délpesti Centrum Kórház Oltóközpontjának főorvosa lektorálta.

 

Források:

COVID-19 Vaccines and the GBS|CIDP Community – GBS/CIDP Foundation International (gbs-cidp.org)

www.cvdvaccine.com

www.clinicaltrials.gov

Brain, awaa433, https://doi.org/10.1093/brain/awaa433

www.gbs-cidp.org

Salmon et al. Guillain-Barré Syndrome Following Influenza Vaccines Affords Opportunity to Improve Vaccine Confidence. The Journal of Infectious Diseases, jiaa544,  https://doi.org/10.1093/infdis/jiaa544 „

 

Letölthető formában:
vedooltas_laikus_GBS_CIDP_2021.03.04.

 

 

COVID-19 Információk – Vakcinációval kapcsolatban – SZAKMA SZÁMÁRA (háziorvosoknak, neurológusoknak)

Vakcinációval kapcsolatos hivatalos állásfoglalás frissítése 2021.02.24-i dátummal felkerült a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (továbbiakban MANIT) hivatalos honlapjára.

Link:
http://neuroimmun.hu/doc/MANIT_utmutatas_COVID19_vakcinacio_2021_02_24.pdf

E szerint, változatlan formában kiemeltük az útmutatásból a GBS/CIDP kórképre vonatkozó információkat: 

„Guillain-Barré Szindróma (GBS) és Krónikus Inflammatorikus Demielinizációs Polineuropátia (CIDP)
A vakcinák beadását követően kialakult GBS-től való félelmet az influenza vakcinációval kapcsolatos
adatokra alapozzák. 1976/1977-ben a sertésinfluenza elleni védőoltás során 100,000 vakcinát kapó
személy közül egynél alakult ki GBS. Az influenza elleni védőoltást kapott 1,000,000 személy közül csak
egynél észleltek GBS-t, ami csak minimálisan haladta meg a GBS előfordulásának természetes
gyakoriságát.

Jelenlegi tudásunk szerint nincs adat arra vonatkozóan, hogy a fent részletezett vakcinák károsak lennének, vagy bármilyen szempontból fokozott kockázatot jelentenének a korábban GBS-en átesett, vagy aktuálisan CIDP-ben szenvedő betegek esetében.
Nem jelentettek ezidáig a COVID-19 mRNS vakcina beadását követően kialakult GBS esetet. Izraelben tizenhárom arcideg-bénulás kialakulását dokumentálták a Pfizer-Biontech vakcina első dózisának beadását követően 28 órán belül, de ez ritka szövődménynek számított az oltottak számának esetéhez viszonyítva.

A legújabb tanulmányok szerint a COVID-19 fertőzés sem jár fokozott GBS kockázattal, egy NagyBritanniában végzett epidemiológiai tanulmány szerint 2020 első félévében nem fordult elő több GBS eset, mint 2016-2019 között.
Tömeges vakcináció során elkerülhetetlen szórványos GBS előfordulása, de a szakértők hangsúlyozzák, hogy az általános oltási programot emiatt nem szabad felfüggeszteni.
A CIDP miatt alkalmazott PLEX és/vagy IVIG kezelést lehetőség szerint figyelembe kell venni a védőoltás beadásának időzítésekor és fordítva, a védőoltás beadását követően, a hatás kialakulásáig a PLEX kezelést lehetőség szerint kerülni kell és az IVIG-et preferálni. A Sinopharm vakcina esetében az alkalmazási útmutató szerint immunglobulin-kezelést követően vakcináció az immunológiai hatásosság megváltozásának elkerülése érdekében a kezelés után több mint 1 hónap elteltével
végezhető.

Kiemelten fontos, hogy az immunmoduláló (IVIG, PLEX), vagy immunszuppresszív kezelésben részesülő (szteroid) betegek esetében a védőoltás beadásáról, annak időzítéséről személyre szabott döntés szülessen a beteget gondozó kezelőorvos bevonásával. Ennek az üzenetnek a továbbítását kérjük a betegtársaságoktól is.

A javaslat a MANIT elnökségének és dr. Kulcsár Andrea oltás szakértő jóváhagyásával készült 2021 januárjában. Az anyag rendszeres frissítését tervezzük a felmerülő új tudományos adatok függvényében.”

 

Kérjük, hogy feltétlen látogassák meg a MANIT hivatalos honlapját, ahol a teljes egész aktuális MANIT útmutatást olvashatják COVID-19 vakcinácioval kapcsolatban.  

 

 

 

Covid-19 – Információk I. – BETEGEKNEK

A GBS/CIDP Betegekért Magyarország Alapítvány fontosnak tartja, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben is hiteles információkkal szolgáljon a sorstársak/hozzátartozók számára.

A védőoltás megjelenésével egyidejűleg alapítványunk hivatalos szakmai állásfoglalást kért az oltásokkal kapcsolatosan a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (továbbiakban: MANIT) elnök asszonyától, Dr. Rózsa Csillától.

Az alábbiakban változtatások nélkül közöljük a MANIT elnökség útmutatását, melyet Kulcsár Andrea főorvosnővel, a DPC Oltóközpont vezetőjével egyeztettek, s amely a MANIT honlapjára is felkerült, valamint a vakcinák további engedélyezések függvényében frissítik az ajánlást.

Link:
http://neuroimmun.hu/altalanos

A COVID-19 megelőzését szolgáló vakcina alkalmazása a korábban Guillain-Barré szindrómán átesett, és a CIDP betegséggel élő személyeknél – a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) útmutatása –  2021. 01. 11.

Bizonyos krónikus betegségek esetén a súlyos COVID-19 kialakulásának emelkedett a kockázata.  A jelenleg elérhető m-RNS alapú COVID-19 vakcina beadása így kiemelt jelentőségű a krónikus betegek számára. A krónikus betegek megkaphatják ezeket a vakcinákat, kivéve, ha súlyos allergiás reakció szerepel a kórtörténetükben a vakcina valamely alkotórészével szemben.

A COVID-19 megelőzésére kifejlesztett, vagy kifejlesztés alatt álló számos vakcina közül a Pfizer-BioNTech SARS-COV-2 mRNS-t tartalmazó oltóanyaga és a Moderna SARS-COV-2 mRNS vakcina kapták meg az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) engedélyét. Fontos hangsúlyozni, hogy a felsorolt két vakcina egyike sem tartalmaz élő, attenuált kórokozót, így általánosságban elmondható, hogy neuroimmunológiai betegségben szenvedők részére alkalmazásuk nem kontraindikált.

Ugyanakkor a vakcinák hatásosságát, biztonságosságát és immunogenitását nem vizsgálták immunszupresszív kezelés alatt álló betegeknél. Utóbbi betegcsoportban a védőoltás hatékonysága csökkent lehet, de még mindig nagyobb védelmet biztosít, mint ha a védőoltás egyáltalán nem kerül beadásra.

Jelenlegi tudásunk szerint nincs adat arra vonatkozóan, hogy a fent részletezett, jelenleg elérhető m-RNS alapú vakcinák károsak lennének, vagy bármilyen szempontból fokozott kockázatot jelentenének a korábban Guillain-Barré szindrómán (GBS) átesett, vagy aktuálisan CIDP-ben (krónikus gyulladásos demielinizációs neuropátia) szenvedő betegek esetében.

Nem jelentettek ez idáig a COVID-19 m-RNS vakcina beadását követően kialakult Guillain-Barré szindróma esetet.

A legújabb tanulmányok szerint maga a COVID-19 fertőzés sem jár fokozott GBS kockázattal, egy Nagy-Britanniában elvégzett precíz epidemiológiai tanulmány szerint 2020. első félévében nem fordult elő több GBS eset, mint 2016-2019 között.

Tömeges vakcináció során elkerülhetetlen szórványos GBS előfordulása, de szakértők hangsúlyozzák, hogy az általános oltási programot emiatt nem szabad felfüggeszteni.

Kiemelten fontos azonban az immunszuppresszív kezelésben részesülő (ide tartozik a szteroid kezelés is, a rituximab kezelés pedig kiemelt jelentőséggel bír) betegek esetében, hogy a védőoltás beadásáról, annak időzítéséről személyre szabott döntés szülessen a beteget gondozó kezelőorvos bevonásával!

A Pfizer vakcina első adagját követően 21 nappal kell beadni a második oltást, a védettség a második oltás után 7 nappal várható. A COVID-19 Moderna vakcina első adagját követően négy héttel kell beadni a második oltást. A védettség kialakulása a második oltás után 7 nappal várható.

Az oltások ellenére fontos az általános fertőzés megelőzést szolgáló szabályok betartása (szociális távolságtartás, maszk viselés, kézmosás, fertőtlenítés).

Azt is fontos tudnunk, hogy a védőoltást követően, a megbetegedés elleni védettség kialakulása ellenére, a tünetmentes fertőződés, és így a betegség továbbadásának a lehetősége nem zárható ki, ezért a védekezésre vonatkozó hatósági szabályokat az oltást követően is be kell tartani!

Bármilyen egyéb kérdés, bizonytalanság esetén keressék gondozó neurológusukat, aki szükség esetén fel tudja venni a kapcsolatot oltási szakemberrel!

Az útmutató a későbbiekben, új eredmények, engedélyezett új vakcinák függvényében változhat, az adatokat a MANIT szükség szerint frissíteni fogja.

Az útmutatót dr. Kulcsár Andrea, a Délpesti Centrum Kórház Oltóközpontjának főorvosa lektorálta.

Forrás:

COVID-19 Vaccines and the GBS|CIDP Community – GBS/CIDP Foundation International (gbs-cidp.org)

www.cvdvaccine.com

www.clinicaltrials.gov

Brain, awaa433, https://doi.org/10.1093/brain/awaa433

www.gbs-cidp.org

Salmon et al. Guillain-Barré Syndrome Following Influenza Vaccines Affords Opportunity to Improve Vaccine Confidence. The Journal of Infectious Diseases, jiaa544,  https://doi.org/10.1093/infdis/jiaa544

 

Letölthető formában:

védőoltás_laikus_GBS_CIDP_final

 

 

 

 

A témában további ajánlások

A honlapok tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállalunk, ezeket kizárólag a covid-19 témakörben való tájékoztatás segítése érdekében adjuk meg.

GBS/CIDP International Foundation
https://www.gbs-cidp.org/2021/01/21/covid-19-vaccines-and-the-gbscidp-community/

Tájékoztató oldal a koronavírusról
https://koronavirus.gov.hu/

Alkalmazási előírások és betegtájékoztatók a forgalomban lévő COVID-védőoltásokról szakembereknek
(Forrás: https://ogyei.gov.hu/koronavirushttps://www.ema.europa.eu/en ):