COVID-19 elleni vakcináció neuroimmunológiai betegségekben – MANIT útmutatás (2021.10.14)

“A védőoltások fertőző megbetegedések célzott megelőzését szolgálják.

A vakcináció a neuroimmunológiai betegséggel élők esetében – hasonlóan az egészségesekhez – általánosságban nem ellenjavallt. Az autoimmun betegek immunizációja során észlelhető oltási reakciók és szövődmények incidenciája megegyezik az egészséges populációban is tapasztalt előfordulási gyakorisággal.

Élő, gyengített kórokozókat tartalmazó vakcinák alkalmazása immunszuppresszív és immunrekonstrukciós kezelés alatt kontraindikált, mert oltási betegség kockázatát hordozzák. Legkésőbb 4 héttel a kezelés megkezdése előtt vagy a kezelés megszakítása után – az alkalmazott szer farmakokinetikájától függően – 2-6 hónap múlva jöhet szóba ilyen típusú védőoltás használata. Az alkalmazott COVID-19 elleni vakcinák egyike sem ilyen típusú.

Nagy dózisú szteroid kezelés után a legtöbb ajánlás szerint 3-5 nap elteltével oltható – kivéve élő, gyengített kórokozókat tartalmazó vakcinával – a klinikailag remisszióban lévő beteg. https://cnmsc.ca/Covid19VaccineGuidance

Egy adott fertőzés megelőzésére szolgáló oltási stratégiát – az oltóanyag és az oltási időpont megválasztását – egyénileg kell meghatározni. A védőoltás alkalmazhatósága függhet az oltóanyag típusától, a neuroimmunológiai alapbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer hatásmechanizmusától, az alapbetegség miatt intermittálóan vagy folyamatosan alkalmazott szteroid kezeléstől. Figyelembe kell venni az aktuális epidemiológiai helyzetet, a páciens oltottságát és védettségét egyéb fertőző betegségekkel szemben (szeropozitivitás), és nem utolsó sorban életkörülményeit és foglalkozását.”

A kapott állásfoglalásban részletesen olvashatunk:

  • a COVID-19 vakcinálásról,
  • az EMA által engedélyezett vakcinákról,
  • Magyarországon az OGYÉI által engedélyezett – EMA engedéllyel nem rendelkező vakcinákról,
  • a Klinikai vizsgálatok előrehaladott stádiumában álló vakcinákról;
  • Megfontolásokról a neuroimmunológiai betegségekben
  • valamint bővebben kifejetve a különböző neuroimmunológiai betegségek (pl. GBS/CIDP) és a COVID-19 vakcinák hatékonyságáról.

A javaslat a MANIT elnökségének és dr. Kulcsár Andrea oltás szakértő jóváhagyásával készült 2021 októberében, melyet az alábbi linken tölthetnek le olvasóink vagy érhetnek el a MANIT hivatalos honlapján itt

Állásfoglalás letöltése:

manit_utmutatas_covid19_vakcinacio_2021_10_14

 

 

Aktualizálva: 2021.10.14